Ga naar de inhoud

Geschiedenis van de High Tea

“There are a few hours in life more agreeable than the hour dedicated to the ceremony known as Afternoon Tea”, Henry James, The Portrait of A Lady, 1881

Afternoon Tea

In het vroege 1840 werden slechts twee maaltijden per dag gegeten. Vroeg in de ochtend werd gestart met het ontbijt en daarna was het wachten op het diner om acht uur ’s avonds. Omdat hertogin Anna tussendoor trek kreeg liet ze haar personeel een lichte snack klaarmaken en in haar eigen vertrek serveren. Daar stilde ze haar trek met kleine sandwiches, zoete broodjes en taartjes.

Anna bracht haar zomers altijd door in Woburn Abbey. Voor haar afternoon tea besloot ze hiervoor een keer vriendinnen uit te nodigen. De middag was zo’n succes dat Anna de traditie voortzette toen ze terug was in Londen. Daarmee was de trend gezet. Andere gastvrouwen namen haar idee over en een afternoon tea werd een bijeenkomst voor de elite. De dames van de upper class kleedden zich speciaal voor de gelegenheid in lange jurken, handschoenen en hoeden. De afternoon tea werd omringd met de tea etiquette. De afternoon tea werd de sleutel tot de Female Empowerment.

De eerste publieke en commerciele tearooms werden geopend rond 1860.

De High Tea is eigenlijk ontstaan onder de arbeiders. Zij dronken ook thee, maar nuttigden de high tea als avondmaaltijd. De high tea zoals wij die gebruiken is dus eigenlijk een Afternoon Tea.